2019. május 30., csütörtök

Coach story 3. - Eszter, a mártír-anya


Óvatosan nyomja meg a kaputelefont, épphogy csak csippen egy kicsit. Amikor felér, hosszasan csiszatolja a cipője talpát a lábtörlőn. A résnyire nyitott ajtón még külön kopog egy kicsit, utána lép csak be.
Majdnem negyven éves, de olyan a tekintete, mint egy riadt kisgyereknek. Sötétbarna, egyenes szálú haját egyszerű kontyba tűzte fel. Már vegyült a barna tincsek közé néhány ősz hajszál. Arcán semmi smink, tekintete emiatt kicsit üresnek tűnik. Ruházata egyszerű: barna kötött kardigán, zöld szövetszoknya. Táskáját az ölében mintegy pajzsként tartja a teste előtt.
Elnézést kér a lehetetlen időpontért. Magyarázza, mi mindent KELL megcsinálnia még délelőtt: mosás, főzés, takarítás, satöbbi. Aztán délután: gyerekek, edzés, zeneóra, készülés a felvételire…
Az anyai feladatok a kötelességei. Véleménye szerint ő nem dolgozik semmit.
Nagymama szerint pocsékul neveli a gyerekeit, mert igény szerint szoptatott és hordozott. Ahelyett, hogy hagyta volna őket sírni, hadd edződjön a tüdejük. Cumisüveg kell nekik, fél évesen pörkölt és járóka.
Amióta meg nagyobbak: zongora helyett külön angol kellene a kicsinek, a karatétól túl agresszív a középső, a nagyot meg a gyakorlóba kell beíratni, matektagozatra. Nagymamánál makulátlan a rend és a tisztaság. Nála még a padlóról is lehet enni. Eszter nem akar a padlóról enni!
A férj manager, későn ér haza, sokat túlórázik, nem brillírozik az apa-szerepben.
Eszter főállású anyaságija lejárt, nem tudja, mit kezdjen magával. Korábban napközis tanár volt, de mostanra kicsit besokallt a gyerekektől. 
Amikor megpróbáljuk körbejárni, mi is érdekli igazán, folyton zsákutcákba futunk. Az se tudja, mi az a szabadidő. Csakis a háztartás és a gyerekek. Nincs én-idő, nincs mi-idő. Az elmúlt másfél évtizedben nem foglalkozott semmivel csak úgy a maga kedvéért. Azt se tudja már, ki is ő…
A házi feladatot egy koszos papír-zsebkendőre írja fel…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése