2018. január 7., vasárnap

Pozitív-Negatív mérleg – Magánemberként és life coachként is alkalmazható

A szilveszteri-újévi cikkemben már megemlítettem a listaírást és a pozitív-negatív mérleget. Ez mind a magánéletben, mind a life coaching folyamatában nagyon hatékonyan felhasználható módszer. Igazából már akkor kitaláltam, mikor még azt sem tudtam, a life coaching-ot eszik-e vagy megisszák.
Alapból jó ötlet a listaírás. Azoknak, akik hajlamosak elfelejteni dolgokat, ott a jó öreg naptár vagy egy jegyzetfüzet, a modern kor gyermekeinek pedig a számítógép vagy az okostelefon. Írhatunk listát cetlire, aminek hátránya az, hogy könnyen elveszíthetjük, vagy véletlenül bedobhatjuk a kályhába. Viszont előnye, hogy a zárt notesszel vagy laptoppal ellentétben egy papírlap kifüggeszthető a lakás bármely pontjára. Így akárhová megyünk, szem előtt van. Érdemes a listánkat olyan helyre kirakni, ahol rendszeresen megfordulunk, pl. a fürdőszoba-tükörre vagy a tűzhely fölé. Így fogmosás vagy az étel keverése közben is olvasgathatjuk. Az okostelefonon pedig letölthető olyan alkalmazás, ami jó idővel előtte figyelmeztet bennünket a teendőinkre.
A listák egyik speciális fajtája a pozitív-negatív mérleg. Ezt főleg döntések meghozatala előtt érdemes alkalmaznunk. Nem tudod, hogy a fővárosban maradj vagy vidékre költözz? Egyszerre tetszik Anna és Bori, melyiket válaszd? Vállalj végre gyereket, vagy építgesd még egy kicsit a karrieredet? Edzőterembe iratkozz vagy uszodabérletet vegyél?
Lehet a döntés akár nagyobb súlyú, mint mondjuk egy házasságkötés, vagy kisebb, mint például egy fogyókúrás módszer, a listaírás mindegyik esetben segít.
Mivel én a maradibb változatban hiszek, ezért ketté szoktam osztani egy papírlapot egy határozott vonallal, a bal oldali részre felfirkantok egy +, a jobb oldali tetejére pedig egy – jelet. Aztán leülök, és összegyűjtöm mindazokat az ész-érveket, amelyek az adott dolog mellett, avagy ellene szólnak. Vagy úgy is lehet csinálni, hogy egy kétszer kettes táblázatot csinálunk, aminek az egyik oszlopa mondjuk Anna, a másik oszlopa Bori, az első sorába kerülnek a pozitívumok az illetőről, a másodikba pedig a negatívumok. Talán erre jobb már egy számítógépes táblázat, ami tetszőlegesen bővíthető.
Azt javaslom, semmiképp ne döntsünk elhamarkodottan, egy szuszra összeszedett tények alapján. Hagyjuk ott azt a papírt vagy a Windows-táblázatot az asztalon még pár napig, vagy vigyük magunkkal a noteszunkban, és ha mindennapos tevékenységeink közepette eszünkbe jut valami, akkor még utólag nyugodtan kiegészíthetjük vele a listát. Ki lehet kérni a családunk vagy az ismerősünk véleményét is, de fontos, hogy csak azt írjuk bele a listánkba, amivel mi is maradéktalanul egyetértünk.
Mi így találtuk meg a falunkat is, a házunkat is. Megnéztük a közlekedést, a fővárostól való távolságot, a természeti környezetet, a levegőt, a csendet, a közelben lakó ismerősöket; a telek és a ház nagyságát, a közműveket, az építőanyagokat, a bővítési lehetőségeket, a kert állapotát, a tájolást, a kilátást, és persze az árakat is.
Amikor már tényleg nem jut semmi az eszünkbe, zárjuk le a mérleget, és nézzünk rá. Adja magát a megoldás. Merre billen a mérleg nyelve? Nincs más dolgunk, mint a számszerűség alapján határozni. Ha Annának több pozitív tulajdonságát tudtuk felsorolni, mint Borinak, akkor hívjuk el őt randizni. A mi esetünkben: Nógrád vagy Szokolya? Hajnalka utca vagy Szegfű utca?
Azért itt van egy kis bibi is. Ez a lista igazából egy száraz, tényszerű információ-halmaz. Azt javaslom, hogy ezen felül azért hallgassunk a szívünkre is. Tehát hiába szól minden észérv amellett, hogy a legnagyobb multihoz menj dolgozni, vagy hogy igent mondj Péternek, ha a kezedet a szívedre téve úgy érzed, ez mégse lenne számodra jó lépés, akkor semmiképp se tedd meg!

Mi is igyekeztünk ráérezni a falu hangulatára, jó nagyokat szippantottunk a börzsönyi levegőből, sőt, a párom egy pár órát egyedül is eltöltött a házban, a kertben, hogy biztos lehessen benne, megvan az az életérzés, amit kerestünk. Másfél éve a címünk: Nógrád, Hajnalka utca…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése