2017. november 23., csütörtök

Jövőkép - Egy a life coaching módszerek közül

A life-coach a jó kérdések, az értő figyelem mellett gyakorlatokkal is dolgozik. Rengeteg szuper coach-gyakorlat létezik, jómagam töredékét ismerem még csak, melyek közül az egyik kedvencem a jövőkép-alkotás. Amikor az ügyfél elrepül a jövőbe, és megálmodja azt. Hogy mennyire közeli vagy távoli jövőről van szó, az több dologtól függ, pl. életkor, probléma súlyossága, célok elérésének nehézsége, stb.
Ezt úgy kell elképzelni, hogy megadok egy évszámot, mondjuk 2022, és ő, mintegy kívülállóként mesélni kezd magáról névvel, egyes szám harmadik személyben. Például: „2022-ben Kovács Ferenc épp a saját házának teraszán üldögél. Koktélt szürcsölget, és magához öleli a feleségét. Elküld egy céges emailt, mert hogy saját vállalkozása van, majd lejátszik egy focimeccset a kisfiával…” Ehhez persze tudni kell, hogy Kovács Ferenc jelenleg csóró munkanélküli, aki három haverjával együtt bérel egy kis lakást, ráadásul folyton csalódik a nőkben, és most sincs épp senkije. Élete szó szerint romokban hever.
Azt mondják az okosok, life coaching során érdemes néha pontozni, skálán elhelyezni életérzést, életminőséget, százalékban kifejezni a boldogság-faktort. Na már most Kovács Ferenc épp most pocsék osztályzatot ad élete minden tényezőjére. A jövőben viszont célja a 10-es fokozat elérése.
Szerintem a legtöbben itt bukják el a dolgot. Gyorsan akarnak magasat ugrani, ami lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Először is tudatosítani kell bennük, hogy egyik pillanatról a másikra képtelenség mindent megváltoztatni az életben, a változások fokozatosan következnek be, remélhetőleg úgy, hogy az élet különböző területei egymást gerjesztik majd. De 1-2-3-as fokozatról egyből a 10-esre felröppenni – álom, álom, édes álom.
A másik baj pedig épp ezzel a 10-es számmal van. Nem gond, ha van a fejünkben egy álomkép, de az emberek nagy többsége túl magasra teszi a mércét. És ha nem sikerül maradéktalanul megvalósítani azt a bizonyos tökéletes életet, akkor csalódottak lesznek, ahelyett, hogy megelégednének azzal, amit sikerül elérni.
Tehát a jövőkép-gyakorlat arra jó, hogy valahol a messzi távolban lássunk egy célt, ami felé haladunk, de azt is tudni kell, hogy valószínűleg soha nem, vagy nem pont úgy fogjuk elérni ezeket a célokat. Aki nagyon benne él ezekben az álmokban, az képtelen a valóságra összpontosítani. A feladat tehát az, hogy megtaláljuk a viszonylag optimista, de egyben reális szintet, ami valahol középúton található a mostani vacak helyzet, és az ügyfél magasröptű vágyképe között.
Azaz az elért cél 2022-re mondjuk úgy fog teljesülni, hogy Kovács Ferenc egy sorházi lakásban él a menyasszonyával, aki várandós, és egy jó cégnél áll alkalmazásban. A koktél helyett pedig megteszi egy pohár narancslé is…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése