2017. november 12., vasárnap

Próba-válás - Ezt is ajánlhatja a life coach

A múltkori cikkemben a párkapcsolati válságokról, a „válni-nem válni” dilemmáról írtam. Azzal fejeztem be eszmefuttatásomat, hogy jó volna nemcsak eme kettő szélsőség mentén mozognunk, hanem érdemes volna más dimenziókba is kitekintenünk, ha úgy érezzük, nagy a baj.
Természetesen az lenne a legüdvösebb, ha a párkapcsolat meg tudna újulni két érett, tudatos ember törekvései segítségével. Ám létezik egy másik, újabb keletű megoldási lehetőség: a próba-válás. A sors fura fintora, hogy épp mikor ezen a témán gondolkoztam, lapozgattam a Nők Lapját, és miről szólt benne a cikk? Nem fogjátok kitalálni: a próba-válásról! Nagyon jól megvilágította a témát jobbról-balról, előnyöket-hátrányokat kielemezve, pozitív és negatív példákat egyaránt felhozva.
Mert bizony erre is lehet sikeres történetekkel példálózni, de sokak számára alapból kudarc ez a megoldás. Ahol mindennapos az erőszak, amelyik családban már évek óta nincs se kommunikáció, se érzelmi megnyilvánulások, a szexről nem is beszélve, ott egy próba-válás helyett a valódi válás a legüdvösebb mindkét fél, és a gyerekek számára is. Amelyik kapcsolat legalább az egyik fél számára romboló, abból ki kell lépni!Az alkoholizmus, az erőszak, a testi-lelki terror esetében ez nem lehet alternatíva.
Ott viszont igen, ahol még van némi érzelmi kötődés, ahol tudnak és hajlandóak is a felek egymással beszélni, és a problémákat kölcsönösen megoldani. Sajnos a legtöbb ember meggondolatlanul, hirtelen felindulásból adja be a válópert, mondvacsinált okokkal. Ha ezek a párok ilyenkor nem ténylegesen, hanem csak egy időre feltételesen válnának csak külön egymástól, akkor rájönnének, hogy van még szerelem, van még kötődés, megéri a másik mellett (újra) dönteni.
A próbaválásnak szigorú szabályai vannak. A pár mindkét tagja aláír egy szerződést, melyben határozott időre vállalják a különélést, lefektetik benne a gyerekek helyzetét (ideális esetben ilyenkor a csemetéket nem ráncigálják ide-oda, hanem ő marad a közös lakásban, és anya illetve apa jön-megy). Ez alatt megérzik, hogy jó-e nekik egymástól külön, vagy hiányzik a régi társuk. Kipróbálják, milyen egyedül fenntartani a lakást, gondozni a gyereket, milyenek a magányos esték, az elszakadás a régi élettől. Nem csak az a lényeg benne, hogy nem élnek együtt, hanem az is, hogy ez alatt egyik félnek sincs joga beleszólni abba, hogy a másik mikor, hol, mit csinál, kivel találkozik. Tehát beleférhet az is, hogy mindketten kitombolják magukat egy kicsit (szeretők, alkalmi szexpartnerek), aztán szépen rájönnek, hogy a férjüknél/feleségüknél számukra úgysincs jobb.
Most persze magamat is akarom reklámozni, de tényleg úgy érzem, hogy az ilyen helyzetekben, mikor két fél igyekszik egymással akár így, akár úgy egyezségre jutni, akkor a legjobb, ha egy pártatlan kívülállóra bízzák a mediálást. Ha mi ritkán összeveszünk egymással, akkor édesanyám néha próbál közvetíteni, de nehéz neki az objektivitás, hiszen mégiscsak a lánya vagyok. Amikor a lányom és a szerelme kapnak össze valamin, és felkérnek döntőbírónak, képtelenség számomra a külső szemlélés, mivel ő a gyermekem, ha pedig direkt megpróbálok nagggyon pártatlan lenni, akkor meg azt veszem észre, hogy inkább hajlok a „vejem” felé, nehogy azt higgye ellene vagyok. Szóval a családtagok, barátok sok mindenre jók, de mediálásra nem. Ezt bízzuk inkább szakemberre. Erre (is) való egy Life Coach!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése