2018. május 5., szombat

Temperamentumok – avagy Micimackó a life coach szemével


A Micimackó első ránézésre egy kedves mese, másodikra viszont kész pszichológiai tanulmány. A szereplői mind egy-egy jellegzetes személyiségtípushoz tartoznak, és különböző pszichotikus tünetek is felfedezhetőek rajtuk. Nézzük először a két főszereplő jóbarátot: a mézfüggő és igencsak együgyű Micimackót, és az önbizalom-hiányos Malackát, aki tele van kisebbségi komplexussal és mindenféle fóbiával. A többi szereplő se semmi: Tigris megalomán, Nyuszi folyamatosan aggódik és idegbeteg rohamai vannak, Füles pedig depressziós és totál pesszimista. Ott van még a tudálékos Bagoly, valamint Kanga, aki tisztaságmániás és túlfélti, elkényezteti Zsebibabát.
A négy alap-vérmérséklet is jól megfigyelhető rajtuk, de először lássuk, mik is ezek.
A négy alapvető temperamentum két-két dimenzió szorzatából épül fel. Az első a külső-belső tengely. Itt először is vannak az extrovertáltak, akik kifelé fordulnak, cselekvőek és kapcsolódnak más emberekhez. Másodszor pedig vannak az introvertáltak, az elmélkedő, gondolkozó típusúak, akik célja a világ megértése.
A másik a stabilitás-változékonyság tengelye. Itt először azokat találjuk, akik érzelmi állapota viszonylag kiegyensúlyozott, nyugodtak, állandóság jellemzi őket. A változékonyakat viszont könnyű kibillenteni az egyensúlyi helyzetből, ők hullámzóak, lobbanékonyak.
A szangvinikusak a stabil extrovertáltak. Ők az örök optimisták, akik mindig pozitívan szemlélik az életet. Könnyen barátkoznak, szeretik az emberek társaságát. Magabiztosak és lelkesek. Sokat beszélnek, jó a humoruk. Kíváncsiak a világra, és kreatívak. Néha azonban túl hangosak, feledékenyek, vagy felszínesek is lehetnek. Ha akadályba ütközik, egyszerűen átmászik rajta.
A kolerikusak a változékony extrovertáltak. Ambiciózusak és jó vezetők. Kitartóak és könnyen veszik az élet akadályait. Dinamizmus, függetlenség és céltudatosság jellemzi őket. Jól szerveznek, és jól reagálnak a vészhelyzetekre. Viszont hirtelen haragúak és lobbanékonyak, sokszor türelmetlenek és maximalisták. Dühbe gurul, ha valami gátolja, és megpróbálja azt lerombolni.
A flegmatikusak a stabil introvertáltak. higgadtak, és sokszor annyira nyugodtak mintha nem is lennének érzelmeik. Hűségesek és kiszámíthatóak. Ők az igazi passzív megfigyelők. Emellett viszont lassúak és lusták is. Akadály esetén a lehet legkisebb erőfeszítést igénylő megoldást választja.
A melankolikusak a változékony introvertáltak. Sokszor mélabúsak és szomorúak. Kedvelik a csendet és az egyedüllétet. Érzékenyekés érzelmesek. Érzelmeik hullámzóak: hol az egekben röpködnek, hol a mélybe zuhannak. Lelkiismeretesek és sokszor jellemző rájuk a művészi hajlam. De tudnak nagyon pesszimisták lenni, bizonytalanok, és gyakran ostorozzák önmagukat. Gátló tényezők esetén megtorpan, akár vissza s fordul.
A fentiek alapján a pozitív életkedvű Tigris vérmérséklete egyértelműen szangvinikus, az ingerült Nyuszi kolerikus, a folyton bánatos Füles pedig melankolikus. A flegmatikussal vagyok egyedül bajban: talán Bagoly?
Tudtad, hogy a Waldorf-iskolákban a vérmérsékletek alapján történik az ültetés? És nem ám úgy, hogy a pörgős kolerikus mellé egy nyugodt flegmatikust ültetnek. Hanem a hasonlót hasonlóval elv alapján az azonos temperamentumúak kerülnek egymás mellé. Két kolerikus például annyira idegesíti egymást, hogy egy idő után tompul a szenvedélyességük.
Te a négy jellemző típus melyikébe sorolnád magadat?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése