2018. február 28., szerda

Rendszer - amit a life coach-nak vizsgálnia kell


Ha meghalljátok azt a szót, hogy „rendszer”, nem biztos, hogy rögtön pozitív képzetetek támad. A Mátrix óta különösen nem, de eszetekbe juthat a politikai rendszer vagy akár olyan is, mint operációs rendszer vagy fűtési rendszer. Figyelem az emberi test is egy rendszer! Amikor erre a cikkre készültem, utána olvastam a különböző rendszerelméleteknek, hogy tágítsam a spektrumot.
Az egyén soha nem elszigetelt lény (Robinsontól most tekintsünk el); rendszer, sőt, több rendszer része. Coaching során (pár-, család- és csoportterápia kivitelével) egyének jönnek el a life coach-hoz, de mögöttük rejtve ott a rendszer, amihez tartoznak, amiből érkeztek.
Ilyen rendszer a származási család szülőkkel, nagyszülőkkel, testvérekkel, más rokonokkal. És ilyen rendszer a jelenlegi családjuk, férj, feleség, gyerekek.
Rendszer a társasház, az utca, a kerület, a település. De ha tovább tágítjuk a kört, ilyen az ország népe, a földrész lakói, és az egész Föld bolygó emberisége is.
Fiatalabb illető esetén meghatározó rendszer az iskola, felnőtteknél a munkahely; ha valaki vállalkozó, akkor a vevők vagy az ügyfélkör. Rendszer lehet még vallási közösség, sportklub, művészeti kör, stb.
Nemcsak az egyén nem függetleníthető a rendszer(ek)től, de a rendszerek sem függetleníthetőek a környezetüktől. Egyrészt elképzelhetjük őket egyre táguló körökként: egyén - család – lakókörnyezet – haza – világ, másrészt különböző metszéspontokkal, eltérő kapcsolódási módokkal rendelkező körökként is. Minél jobban ismert és értett a környezet, annál jobban beleilleszthető egy rendszer.
Felállíthatunk egy hierarchikus rangsort is a rendszerek között. Igen beszédes lehet, hogy a beszélgetés során az ügyfél melyik rendszert tartja fontosabbnak, és melyiket kevésbé. Gondolná az ember naivan, hogy természetesen a legfontosabb rendszer a család, de sok helyen és korban egy nem így van/volt. A kommunizmusban sokan a pártot a család elé helyezték, és feljelentették saját apjukat disznóvágásért, vagy mert a Szabad Európát hallgatta. Indiában a társadalmi rendszer élvez előnyt a családdal szemben, tehát inkább megölik a rangján alul házasodni kívánó gyereküket, csak hogy ne essen szégyen rajtuk. A vallások vezérelte gyilkosságokról ne is beszéljünk.
De ha nem is ennyire durva példákat vizsgálunk: hány ember szurkol inkább a kedvenc csapatának ahelyett, hogy a családjával töltené az idejét? Hányan beszélgetnek sokkal többet a kollégáikkal, mint a családtagjaikkal? Lehet, hogy valaki jobban segíti a földijét, mint a távolabbi rokonát.
Ha egy rendszert vizsgálunk meg, azon belül több kapcsolódás viszony jön létre, melyek a benne lévőket összekötik. Matematikából ismert, hogy két pont között egy kapcsolódás lehetséges, három pont között három, de négy esetében már öt, ötnél tíz, és ez így növekszik exponenciálisan. Képzeljük csak el, hány kötés alakulhat ki egy falu közössége vagy egy vállalat dolgozói között.
Az pedig biológiából ismert, hogy ezek a kapcsolódások többfélék lehetnek. Szimbiózis, ami egymás kölcsönös segítését, egymásra-utaltságot jelent, mely által a felek kölcsönös előnyökre tesznek szert. Ilyen mondjuk egy jól működő házasság. A parazita viszont élősködik a másikon, ezt teszi egy nárcisztikus partner vagy egy mártír szülő. Mai szóval illetve ő az energiavámpír.
Ismert pedagógiai módszer a szociometria, mely egy osztályközösség tanulói közötti viszonyokat tanulmányoz. A felmérés alapján készített ábra jól mutatja a viszonyok mennyiségét, és a nyilak irányát vizsgálva azok minőségét is. Pl. hiába választotta Pistike Jancsikát, akit egyébként rajta kívül még hét más diák is, ha Jancsika nem választotta viszont Pistikét, sőt, őt igazából senki sem jelölte. Népszerűség, magány és baráti kapcsolatok térképe a szociometria.
A rendszeren belül a kapcsolatok lehetnek csere-alapúak, amiben mi adunk is, kapunk is, lásd. egy vállalatnál mi adjuk a munkaerőnket, időnket, tudásunkat, és cserébe pénzt, megbecsülést kapunk. Másfajta a verseny-kapcsolat, ahol ugyanazért a munkáért (kollégákkal), nőért/férfiért (vetélytársakkal) megy a küzdelem.
A life coaching során tehát soha nem szabad elkülönülten vizsgálni az ügyfelet, mindig meg kell ismernünk a rendszereket, melyekből érkezett, és ezekkel összhangban kell segítséget nyújtani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése