2018. március 10., szombat

Rendszer újratöltve, csoport, közösség, környezet


Elvileg minden rendszernek van egy célja. Egy cég esetén ezt eléggé világosan meg lehet határozni, egy családnál vagy egy lakóközösségnél már nehezebb ezt megfogalmazni.
Te, kedves olvasó, egyetlen mondatban el tudnád mondani, mi a családod célja? A lakóközösségedé? A baráti csapatodé?
Sokszor csak úgy elvannak, jobb esetben jól elvannak egy rendszer tagjai, de nem tudják, mi felé tartanak. Egyáltalán: kell, hogy tartsanak valamerre?
Egy rendszerben akkor van teljesség, ha annak minden része úgy kapcsolódik a többihez, hogy ha egy részt megváltoztatunk, akkor az összes többi rész, illetve a rendszer egésze is változik. Ekkor mondhatjuk azt, hogy a rendszer kerek egészként működik.
Ebből látszik, hogy mennyi apró kölcsönhatás létezik egy-egy csoport tagjai között, és hogy ezek az interakciók milyen mértékben hatnak egymásra, és a környezetre. A rendszer sohasem állandó, mindig folyamatos mozgásban van, minden pillanatban változnak tagjai, és a rendszer egésze is. Hol pusztul, hol növekszik, de persze nézőpont kérdése, melyik tag mit tart fejlődésnek, illetve visszafejlődésnek.
A rendszer szerintem akkor működik egészségesen, ha a részei nagyjából egyenrangúak, és nem függenek egymástól totálisan. Emlékeztek fizikából a két kötésre? Én csak halványan, nem volt a kedvencem, de arra emlékszem, hogy az ionos kötésnél teljes elektron-átadás-átvétel történik ellentétes töltésű ionok között, addig a kovalens kötésnél az atomok közös elektronpárokat létesítenek, és így kapcsolódnak egymáshoz. Az első számomra egy alá-fölérendelt, a másik egy szimmetrikus, egyensúlyban lévő rendszernek a jelképe.
Aki a rendszernek a tagja, az ideális esetben azt keresi, hogy mi a másikkal a közös, és nem azt, hogy mi választja el őket egymással. Természetesen nem lehet mindenki egyforma, nem is kell, de azoktól az eltérő tulajdonságoktól, amelyek nem igazán lényegesen a kapcsolódáshoz, érdemes eltekinteni, ez az absztrakció. A csoport, közösség, rendszer számára pedig meg kell találni a közös tulajdonságokat, célokat, ez az idealizáció.
Vannak centralizált, azaz központosított rendszerek, ahol egy alrendszer kezdi átvenni a főszerepet. Vannak nyitott és zárt rendszerek; az organikus rendszerek, így az emberi közösségek is nyitottak, azaz energiát cserélnek környezetükkel.
Akkor működik jól egy rendszer, ha képes reagálni a környezetére, és rugalmasan alkalmazkodni. A harmónia érdekében az új tagok illeszkednek a meglévőkhöz (pl. egy gyerek a szüleihez).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése