2018. február 2., péntek

Átlagos vagy különleges - Gyakori téma a life coaching-ban

Régebben bőven elég volt jó anyának, jó szakmunkásnak, jó mérnöknek, orvosnak, tanárnak lenni. Manapság az a trend, hogy legyél különleges, egyedi, emelkedj ki a tömegből.
Minden anya meg van arról győződve, hogy az ő gyereke géniusz. Egy dologban mindenképp, csak azt nem tudja, miben. Ezért megpróbálja kikísérletezni. Ahelyett, hogy hagyná a gyereket szabadon játszani, mesélne, énekelne, mondókázna neki, már ovis korában beíratja angolra meg balettra, iskolás korától már spanyolra, zongorára, és úszásra. Hátha nyelvzseni a gyerek? Vagy a jövő Kocsis Zoltánja? Balerina lesz belőle, meglátjátok! Esetleg Hosszú Katinka utódja!
Ezekkel akkor nincs gond, ha a gyerek saját elképzeléséből fakad (lásd. Kincső lányom zongoratanulása), és belülről motiválja magát. Ha viszont a szülő nyomatja ezt nagyon, az gáz.
Annyira kíváncsi lennék, utólag hogyan tekint vissza gyerekéveire mondjuk Polgár Judit vagy Egerszegi Krisztina. Megérte kitűnőnek lenni? Vagy szívesebben élték volna egy átlagos gyerek átlagos életét?
És te, kedves olvasó? Azt sulykolták beléd kiskorodban, hogy valamiben mindenképp ki kell tűnnöd a tömegből? Vagy épp ellenkezőleg: az volt a családi szlogen, hogy simuljál csak bele szépen az átlagba?
Ha visszatekintesz az eddigi életedre, átlagos volt vagy különleges? Egy egészséges önértékelésű ember könnyebben talál értékes pillanatokat az életében, mint az, akinek az önbizalma a béka hátsó fele alatt van. Aki azt figyeli a facebook-on, hogy a többieknek mennyivel szebb, érdekesebb, és különlegesebb az élete. Az egyik barátnője a Maldív-szigeteken nyaral, a másikat most jegyezték el, a harmadikat előléptették osztályvezetőnek, a negyedik lazacot készített avokádószósszal… Aki azt olvassa a Romana regényújságban, hogy Kate a tengerparti naplementében randevúzik, vagy azt látja a kedvenc brazil szappanoperája 128. epizódjában, hogy Dolores gyémántgyűrűvel az ujján mondja ki a boldogító igent. Ő meg egy átlagos nő, élettársa van, akivel egy pizzériában randiztak először, csak egyszerű munkája van egy ruhaüzletben, üdülni a Balatonnál szokott, és vacsorára zsíros kenyeret eszik hagymával.
Javaslok ehhez egy morbid gyakorlatot. Nagy adag fantáziára van hozzá szükség. Munkatáborban vagy épp, nem sok esélyt látsz a túlélésedre. Mi adhat neked mégis erőt arra, hogy ez megtörténjen? Hát az, hogy legyen legalább egy célod a jövőre, méghozzá olyan (ezt „brit tudósok is kimutatták”), amivel valamit adhatsz a világnak, az emberiségnek. Pl. Még meg kell írnom ezt a zeneművet, hogy mások boldogok legyenek, miközben hallgatják. Vagy: Még ki kell békülnöm az anyukámmal, akivel évek óta nem beszélek, egy kis hülyeség miatt, de most meg kell szépítenem élete legutolsó szakaszát. Esetleg: Nemzenem/szülnöm kell egy (két, három) gyereket, hogy legyen folytatásom ezen a földön.
A következő feladat is igen furcsának tűnhet. Egy life coaching-ról szóló könyvben bukkantam rá. Képzeld azt, hogy meghaltál. Ne akadj ki, kérlek! Szóval, valakinek meg kell írnia a nekrológodat. Vagy ha kevés időd van, és tömören akarsz fogalmazni, akkor a sírfeliratodat. Miben voltál különleges? (Valamiben mindenki az, hidd el!) X. Y. (ide rakd be a saját nevedet) ilyen vagy olyan férfi vagy nő volt, aki ezt meg azt a sikert érte el életében. Aki ebben volt jó, akit ezért szerették, aki emiatt számított különleges embernek.

Sok különleges pillanatot kívánok életedben! Ha mégis túl átlagosnak érzed magadat, és ezzel csöppet sem vagy elégedett, keress fel engem, és segítek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése