2017. december 6., szerda

Túra coaching - A life coaching egyik extrém válfaja

Ilyen kifejezést hiába is keresnél a coaching-ról szóló szakkönyvek bármelyikében, úgysem találnál. Life coaching és túra? Egyáltalán hogy fér meg ez a kettő egymással? Szerintem kiválóan! Azt találtam ki ugyanis, ötvözve a hivatásomat az egyik hobbimmal, hogy a zárt térben tartott beszélgetéseket kiegészíteném kirándulásokkal.
Azt hittem nagy mellénnyel, hogy én találtam fel a spanyolviaszt, de mikor beütöttem a keresőbe a „túra coaching”-ot, láttam, hogy ha nem is annyira elterjedt ez kis hazánkban, mint a négy fal közötti konzultáció, azért létezik már egy-két ilyen kezdeményezés. Azaz vannak mások is, akik ügyfeleiket kiviszik a természetbe.
Haás György mozgalma, a „Sétálj velem!” is hasonló lehetőség. Ő, azaz a „nagyvárosi serpa” Budapesten sétál és beszélget a hozzá fordulókkal. Miközben bejárják a Várhegyet vagy a Margitszigetet, egy sor probléma kerülhet megoldásra.
A szoba, ahol általában a life coaching ülések zajlanak, jó meleg, kényelmesek a fotelek, csak üldögélni kell, és könnyű a helyre rátalálni a belvárosban. Mi lenne, ha innen kirángatnálak téged a természetbe? Ahol néha hűs szél fúj, néha elered az eső, fel kell kaptatni egy hegycsúcsra, sárban vagy sziklákon haladni, alkalmanként akár el is tévedni? Igazi kilépés lenne ez a komfortzónából!
Komfortzóna… Mennyire elcsépelt kezd lenni ez a szó. De vajon hányan vannak, akik ténylegesen alkalmazzák is az ebből való kilépést? A legtöbben csak városi otthonuk kényelméből vágyakoznak a vidéki lét szépségei után.
Pedig milyen jól jön a kimozdulás a megszokott térből, életmódból! Egy újfajta tevékenység segíthet ahhoz, hogy más szemszögből is ráláthass a problémáidra. A természetes környezet a színes falevelekkel, a virágok illatával, a madarak csicsergésével, a fizikai mozgás, a szapora légzéssel, a gyors vérkeringés, a testi erőpróbával mind ehhez segít hozzá. A tér kitágul, így talán a lekorlátozott gondolatok is szabadabban szárnyalhatnak. 
A túrázás közben, ha egyedül megy az ember, rengeteget gondolkozik, egyfajta belső párbeszédet folytat önmagával. A túra coaching ehhez hasonló, csak van veled egy másik személy, aki ráadásul szakember is. Az itt megtett út párhuzamosan jelentheti az életutat is, a maga magasságaival és mélységeivel, akadályaival, és azok leküzdésének élményével. Tudatosság, a jelen megélése, ezt mind adhatja a túra coaching.
A túra coaching még extrémebb fajtái: téli túra hóban,sziklamászás, kerékpártúra,vízitúra...
Nem szabad azonban elfeledni, hogy sokan nagyon távol állnak ettől a világtól. Valakinek előjöhetnek a félelmei is egy elhagyott erdőben. Úgy érzi, képtelen lesz felmászni azon a sziklán. Legszívesebben visszafordulna. Egy túra során azonban mindig csak előre megyünk. Az akadályokat pedig leküzdjük. Ez adhatja a legnagyobb erőt a változáshoz.
Egy hosszabb coaching-folyamat végén ez lehet a bónusz. Amikor feltesszük a pontot a I-re.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése