2017. december 31., vasárnap

Óév – Újév – a life coach szemével

Lépjünk most túl a Szilveszter és az Újév kliséin. Konfettiket és szerpentineket dobálunk, megfújjuk a trombitákat, durrogtatjuk a petárdákat, fellőjük a tűzijátékokat. Pezsgő kitöltve, malac megsütve, lencse és virsli a napi menüben letudva. Csillognak a flitterek a selyemruhán, szól a techno vagy a retro-diszkó. De mi zajlik legbelül?
Valahogy az óévből az újévbe való átmenet mindenkiben a zajkeltést, a társaságban bulizást jelenti, pedig van ennek az egésznek egy belső folyamata is. Jó esetben az ember nemcsak a haverjaival iszik, hanem a lelkében lezárja az előző évet, és felkészül az újra.
Érdemes az év vége felé közeledve elővenni a naptárunkat, és összegezni a felírt eseményeket. Mennyi helyre utaztunk, milyen programokon vettünk részt? Milyen változások álltak be családunk életében? Miket tanultunk és/vagy dolgoztunk?
Csináljunk mérleget: mi jó és mi rossz történt velünk ebben az évben? Egyik kedvenc módszerem a pozitív-negatív lista, ahol ideális esetben sikerül legalább annyi dolgot írni a jó oldalra, mint amennyit a rosszra.
Időzzünk ezután el egy kicsit a látszólag rossz eseményeken. Vajon tényleg annyira rossz történt? Mit tanultam belőle? Milyen változást idézett elő bennem ez a negatív esemény?
Egyáltalán, az elmúlt év során mennyire változtam meg én magam? Mennyire váltam érettebbé, tudatosabbá? Mennyit lett más a jellemem, a személyiségem?
A számvetés után köszönjük meg azt a sok jót, ami minket ért az óévben!
Ezek után fordítsuk figyelmünket az előttünk álló új esztendőre. A múltat lezárni egy dolog, de utána gondolatban tovább kell lépni a jövőbe. Szerintem ez a kulcsa annak, hogy az ember aztán a jelenben tudjon élni.
Ismert dolog, hogy az újévi fogadalmak nagy részét az emberek soha nem tartják be. Mi lehet ennek az oka? Talán az, hogy hirtelen felindulásból döntenek egy változás mellett, valódi elhatározások nélkül. Vagy esetleg az, hogy túl nagyot akartak markolni, és nincs reális alapja a célkitűzéseiknek. Nyilvánvalóan irreális elképzelés 3 hónapon belül 20 kilónyi fogyást betervezni. Vagy a következő évre úgy álmodozni esküvőről, hogy még csak nem is regisztráltunk egyelten társkereső oldalon sem.
Gondoljuk át, minek akarunk véget vetni. Megszakíthatjuk például a kapcsolatot az olyan emberekkel, akik csak leszívják energiáinkat, vagy felhagyhatunk egy káros szokással.
Vegyük eztán sorra, mi az, amit tovább akarunk vinni. Folytathatjuk például tanulmányainkat, vagy kitarthatunk a működőképes párkapcsolatunk mellett.
Legvégül térjünk rá az újdonságokra. Ha életmód-váltást tervezünk, itt az ideje fitness-bérletet vásárolni. Ha munkahelyet szeretnénk változtatni, már újév napján megírhatjuk az önéletrajzunkat.
A célkitűzések után pedig kérjük azt gondolatban, hogy az újév boldog és sikeres legyen.
Ne higgy a szerencsepatkónak, négylevelű lóherének és kéményseprőnek. A boldogság nem hullik az öledbe, neked is meg kell érte dolgoznod. 

Ha pedig úgy érzed, a változtatásokhoz segítségre van szükséged, egy life coach biztosan jó választás ehhez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése