2017. december 21., csütörtök

Meghitt légkör - Hogyan teremti meg a life coach?

A life coaching egy bizalomra épülő kapcsolatot feltételez.
Több olyan helyzet van, amikor az embernek meg kell nyitnia magát egy vadidegen előtt. Orvosnál a testét, meztelen lényét megmutatva, pszichológusnál pedig a lelkét, bensője legmélyét feltárva.
Az orvosi vizsgálathoz kénytelen-kelletlen levetkőzik az ember, mert kell, kötelező, mert a vizsgálat az egészségéhez segít hozzá. A pszichológus már nehezebb eset, mert, akármennyire is furcsának tűnik, a lelkét valahogy még nehezebben nyitja meg mások előtt. Hát még egy life coach!
Mi a francnak teregessem ki a családi szennyest egy akárki előtt? Mi köze van ennek a nőnek (férfinak) ahhoz, hogy nekem nem megy a párkapcsolat, hogy bajom van az anyámmal/apámmal, meg úgy egyáltalán: Mi köze neki az én életemhez?
Ha már eljut odáig valaki, hogy ezen a sztereotípiás kérdésen túllép, és felkeres egy szakembert, megtette az első és egyik legfontosabb lépést. De amikor belép az illető terébe, kapcsolódik annak személyiségéhez, vajon le tudja-e bontani a maga köré épített páncélokat? Felszabadultnak érzi-e ott magát annyira, hogy megossza mással a legféltettebb titkait?
Ehhez az kell, hogy a life coach megteremtse a kellőképp meghitt légkört. Ehhez kétféle eszköze van, egyrészt a tér, amibe fogadja ügyfelét, másrészt a személyisége.
Puha drapériák az otthonosság érzését, mécsesek-gyertyák a meleg fényeket, a kényelmes ülőbútorok a belesüppedős ellazulást biztosíthatják. Nem mindegy, hogy hideg-rideg fém- vagy barátságos fabútorok fogadják az illetőt. Van, aki a letisztult, semleges színeket kedveli, mások a színskála kissé élénkebb árnyalatait. Az biztos, hogy vibráló sárgákkal, lángoló vörösökkel körülvéve nehezebben lazul el az ügyfél, úgyhogy a színeknek inkább tompább, pasztellesebb árnyalata javasolt a fogadó-szobába, a sok szürke meg fekete viszont lehangolttá tesz, ezeket ajánlatos kerülni.
Mégis mi ez a life coach? Lakberendező vagy mentálhigiénés szakember? Természetesen ez utóbbi, de nagyon nem mindegy, hogy ez a szakember milyen környezetben végzi a munkáját. „Mindenki ott szüljön, ahol biztonságban érzi magát.” – szól Geréb Ági egyik szlogenje. Rám vonatkoztatva: „Mindenki oda menjen coaching-ra, ahol biztonságban érzi magát.” Az otthonos tér erre mindenképp rádob egy-két lapáttal.
De mit sem ér a kellemes környezet, ha olyan a coach, hogy a kedves ügyfél legszívesebben már az ajtóból visszafordulna. Pökhendi, lekezelő hozzáállás, túlzottan erőteljes, markáns egyéniség, hűvös távolságtartás – ezek mind garanciák arra, hogy a légkör is fagyos lesz.
Sok olyan hivatás van, ahol a személyiség legalább annyira fontos, mint a szaktudás. Erre van is egy jó példám. Pontosan 13 évvel ezelőtt egy ideig fejlesztő pedagógusként dolgoztam egy családok átmeneti otthonában. Amikor a felvételi beszélgetésre mentem, körülöttem csupa szakvégzettséggel rendelkező, és/vagy sokéves tapasztalattal bíró jelölt várakozott. Én az esélytelenek nyugalmával őszintén elmondtam, hogy papírom erről ugyan nincs, csak szeretem a gyerekeket, és anyuka lévén talán valamelyest értek is hozzájuk. Másnap felhívtak, hogy én lettem a befutó. Mikor csodálkozva megkérdeztem, hogy miért, akkor a válasz egyértelműen a pozitív kisugárzásom volt. A gyerekek nem a diplomámra voltak kíváncsiak, hanem a szeretetteljes gondoskodásomra.
Jó persze, ha egy life coach úgy kezd bele a vállalkozásába, hogy elvégez egy képzést, és szerez róla egy papírt. De ha nem megfelelő a személyisége, akkor nem fogja tudni megteremteni azt a meghitt légkört, ami elengedhetetlen a munkájához. Mosoly, kedvesség, dicsérő, ösztönző szavak, nyitottságra utaló testbeszéd – mind-mind a siker kulcsa.
Nem jó amolyan „in medias res” módon durrbelebumm belevágni a közepébe. Mintha csak baráti csevegésnek indulna, bemelegítésként kezdhetjük a beszélgetést arról, milyen az időjárás, hogyan utazott, milyen volt a mai napja, és innen kanyarodhatunk aztán a problémájára.

Bízom benne, hogy az én teremmel és személyiségemmel megvalósíthatom majd azt a bizonyos meghitt légkört, amiben minél több sikeres coaching folyamat vihető végig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése