2017. december 18., hétfő

Házi feladatot a life coach is ad


Jáááj! Az embernek már a szótól is égnek áll a haja. Milyen sok időt eltöltöttél ezzel a nemszeretem tevékenységgel gyerekként, kamaszként, igaz?
Van egy rossz hírem: bizony a life coaching folyamat során is találkozhatsz majd házi feladattal! Sőt, szerintem minél jobb a coach, annál inkább. Micsoda? Önként házi feladatot írni? Nem ettem én meszet! - Oké, ne csináld meg, de akkor tutira nem is fogsz fejlődni!
Gondolkozhatsz úgy is a coaching-ról, hogy az majd helyetted szépen megoldja a problémáidat. Ez legalább annyira naiv elképzelés, mint az, hogy elég csak bent ülni egy nyelvtanfolyamon, és a tudás csak úgy a semmiből a fejedbe csúszik. Ahogyan az iskolában is kapnak a gyerekek leckét, hogy a két óra közötti időben a tanultakat átismételjék, elmélyítsék, gyakorolják, ugyanúgy van ez a coaching folyamat során is.
A feladatok megoldása közben ugyanis folyamatosan aktív marad az ügyfél, rá van kényszerítve, hogy a problémáján dolgozzon. Az ember, mondanom sem kell, alapvetően gyarló, lusta. Csak úgy a semmiért nehezen szánja rá magát arra, hogy foglalkozzon az életével.
Ha azt mondom: Rendben, akkor gondolja át otthon, amiről ma beszéltünk, és találkozunk a jövő héten. Vajon mi fog történni a két találkozás közötti időben? Szinte borítékolható, hogy az illető alig-alig foglalkozik majd a témával. Talán a mindennapok történései közepette be-bevillan egy-egy mondat vagy mozzanat, és még az is megeshet, hogy elalvás előtt az illető kicsit behatóbban gondolkozik a problémájáról, de ez a maximum.
Mi van viszont akkor, ha ezzel a mondattal bocsátom útjára: Rendben, akkor itt egy feladat, amin nemcsak úgy simán merengenie kell, hanem ténylegesen a gyakorlatban is foglalkoznia azzal, amiről az ülésen elméletben volt szó.
Írok is néhány példát ilyesféle házi feladatokra. Például csináljon meg egy 7 lépésből álló gyakorlatsort. Mondjuk aki félénk és nehezen alakít ki emberi kapcsolatokat, az egy héten keresztül minden nap szólítson meg egy ismeretlent az utcán.
Vagy töltsön ki egy személyiségtesztet, hogy megtudja, milyen a vérmérséklete. Válaszoljon egy kérdőív kérdéseire. Állítsa össze saját tudástérképét. Végezzen közvélemény-kutatást ismerősei körében, hogy milyennek látják őt. Az aktuális problémával kapcsolatban készítsen mérleget: írjon pozitív-negatív listát. Végezzen asszociációs gyakorlatokat képi, zenei vagy irodalmi mű segítségével. Elemezze ki a szüleit. Alkossa meg saját élet-kerekét. Az én kedvencem a korábban már említett jövőkép-alkotás (igazából ez egy teremtés), amit ugyebár nemcsak szóban, hanem házi feladatként írásban is el lehet készíteni. Amúgy is, sok jó téma-ötletem van, amiről egyszerűen fogalmazásokat kell íratni az ügyféllel. Mire leírja a gondolatait az adott címről, már el is kezdődött a feldolgozási folyamat.
A lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határt. Jómagam a képzésem során is megtanultam néhány ilyen feladatot, és azóta is folyamatosan bővítem a tárházat. Ha kíváncsi vagy, hogy meg ez a gyakorlatban, érdemes megtudni közvetlenül a life coach-tól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése