2018. április 8., vasárnap

Segítő tényezők - Fókuszálj lehetőségeidre life coach segítségével


Biztosan sok ilyen párbeszéded volt már. Beszélgetsz egy barátoddal, ismerősöddel, és ő sóhajtozva mondja neked, hogy bárcsak ez lenne, meg: de jó volna, ha az történne vele. És amikor te megkérdezed tőle, hogy ugyan miért nem valósítja meg ezeket a vágyait, terveit, akkor reménytelen legyintés a válasz. Hogy ez totál esélytelen, ő erre képtelen, és egyáltalán: az egész teljességgel lehetetlen!
A life coaching egyik alapelve az, hogy nincs lehetetlen. Persze vannak az embernek alap adottságai, de mi pont azért vagyunk, hogy ha a célod eléréséhez szükséges, akkor ezeket fejleszd, képességeidet gyarapítsd. Én tényleg úgy hiszem, hogy mindenki mindenre képes! Láttál már féllábú futót, igaz? Vagy hallottál olyanról, aki 70 évesen kezdett el jógázni? Múltkor olyan videót néztem, ahol egy lány fél karral mászik sziklát. És akkor te azon panaszkodsz, hogy képtelen vagy megtanulni az anyagod a vizsgádra, hogy úgyse fognak felvenni arra a munkahelyre, hogy biztosan nem fog rád felfigyelni az a lány, és hogy esélytelen belefogynod a tavalyi bikinidbe?
Szerintem minden, de minden megtanulható, minden képesség fejleszthető. De eleve miért gondolod, hogy a nulláról indulsz? Bizonyára jártál iskolába, elvégeztél egy szakmunkásképzőt, szakközépiskolát vagy gimnáziumot, talán még főiskolára vagy egyetemre is jártál. Ha úgy is érzed, hogy az itt tanultak, mint egy szitán, teljesen kihullottak az agyadból, azért higgyél nekem: biztosan van, ami megmaradt. A rostán is fent marad valami, nem igaz?
És ezek még csak az iskolai dolgok. Az életed során számos más helyzetben is tanultál, még ha nem is könyvből, füzetből. A munkáid során, a családi életben, és a hétköznapokban is rengeteg tapasztalattal gazdagodtál, melyek szintén hozzáadódnak képességeidhez. Kommunikációs készségek, túlélési stratégiák, döntési lehetőségek, konfliktusok százainak megoldása sora áll mögötted. És ez egy véget nem ér folyamat.
Az élet állandó tanulás. Soha nem jelentheted ki, hogy: kész, vége, most már mindent tudok. Ha ezt így kimondod, akkor vagy meg nem értett zseni vagy, vagy őrült, vagy halott.
Az a rengeteg minden, amit megtanultál, megtapasztaltál, mind-mind segít téged abban, hogy a jelenben boldogulj, és véghez tudd vinni jövőbeni céljaidat. A múlt megalapozza a jövő céljait. Készíts hát magadnak egyfajta tudás-térképet arról, hogy milyen képességekkel, tapasztalatokkal rendelkezel, majd ezek közül válaszd ki azokat, amelyek szerinted hozzásegíthetnek téged a célod, céljaid eléréséhez.
A fentieken kívül nemcsak a téged körülvevő embercsapat támogathat terveid megvalósításában (lásd. múlt heti írásomat), hanem a konkrét környezet is. Szerintem például sokkal könnyebb egy csendes házban tanulni, mint a zajos belvárosban (bár ismerek olyanokat, akik immunissá váltak a folyamatos szirénázás, dudálás hangjaira…). A friss levegő, a békés természet, a növények-állatok megfigyelése, a kerti munka vagy a természetben járás is segítőd lehet.
Végezetül a céljaid eléréséhez leginkább szükséges dolgok szerintem: hit, akarat és kitartás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése