2018. március 30., péntek

Segítők – a life coach vizsgálja a támogató környezetet


Múltkor a célokról volt szó. A következő hetekben számba veszem a célok elérését segítő tényezőket, támogató környezetet, pozitív lehetőségeket, valamint az akadályozó tényezőket, környezeti gátakat, hiányzó képességeket. Kezdjük a segítőkkel.
Szerinted melyik futó ér be hamarabb a célba? Az, aki simán tud végig száguldani a pályán, vagy az, akinek mindenféle akadályokat állítanak az útjába? Ehhez elég csak összehasonlítani egy normál futó és egy gátfutó eredményeit.
De folytassuk tovább a sport-analógiát. Két azonos adottságú, azonos képességű futó közül melyik teljesíti gyorsabban és könnyedebben az adott távot? Akit az edzője támogató kiabálásokkal serkent, akit a lelátón drukkoló tömeg buzdít, akit futás közben vízzel locsolnak, folyadékkal kínálnak? Vagy az, aki ezeket mind nem kapja meg?
A célok elérése részben lelki folyamat. Természetesen szükség van hozzá megfelelő adottságokra, képességekre, múltbéli tapasztalásokra, korábbi sikeres mintákra, de fontos egy támogató közeg, amiben ez a folyamat végbe megy.
Minden fejben dől el, szoktam mondogatni a férjem. Az ám, ha kellőképpen állhatatosak vagyunk, és csak a kitűzött cél lebeg a szemünk előtt, semmi sem tántoríthat el bennünket. Ha viszont néha elbizonytalanodunk, jó, ha vannak mellettünk olyan emberek, akik segítenek továbblendülni.
Segítő lehet az anyukád, aki ellát szívből jövő jó tanácsokkal, vagy az apukád, aki megosztja veled évtizedes tapasztalatait. Lehet a tesód, aki lelkesedésével ösztönöz, vagy a barátod, aki azzal motivál, hogy ő is veled együtt halad az úton (pl. közösen végzett életmód-program). Lehet a párod, akinek a vállán jól kisírhatod magadat, ha egy rész-cél elérése kudarcba fullad, vagy a szomszéd néni, aki finom sütit hoz, hogy visszanyerd a lelki békéd. Lehetnek a gyerekeid, akiknek egy puszija elég ahhoz, hogy az ember újra rózsaszínben lássa a világot, és ismét nekiálljon a küzdelemnek. És persze ilyen lehet egy szakember, azaz egy life coach, aki hivatásos segítő.
(Arról később még fogok írni, hogy hogyan sülhet el a dolog épp fordítva, hogyan gátolhatnak épp a hozzád legközelebb álló rokonok és barátok a céljaid elérésében.)
Hogyan segít egy segítő? Sokszor elég egy gesztus, segítő kéz, támogató pillantás. Jól jönnek az ösztönző szavak, hogy hajrá, csak így tovább, kitartás! Jól esik hallani, ha valaki elmeséli, hogy amikor ő hasonló helyzetben volt, hogyan jutott egyről a kettőre. Ha valakivel együtt haladsz a cél felé vezető úton, akkor a személyes tapasztalások cseréje is támogatás lehet. A dicséret is nagy segítség, amikor valaki elismeri, hogy egy rész-célt milyen jól sikerült elérned. Például fogyókúrázol, a célod húsz kiló leadása, és valaki elismerősen füttyent, hogy ejha, máris látszik rajtad pár kiló mínusz. Vagy mondjuk a cég vezérigazgatója akarsz lenni, és mikor csoportvezetőnek neveznek ki, azért elhalmoznak dicséretekkel.
(Arról is fogok majd a továbbiakban szólni, melyek azok a módszerek, amik viszont épphogy akadályozzák a célok elérését.)
Régebben természetes volt a közösségi összefogás, mikor kalákában épültek fel a házak, és az egész falu együtt aratta a búzát. Manapság az emberek szégyellik elfogadni a felajánlott segítséget, és még ennél is nehezebb számukra segítséget kérni.
Konkrét segítséget jelenthet, ha valaki az életmód-váltásodhoz vesz neked egy fitnesz-bérletet, kifizeti az induló vállalkozásod irodájának egyhavi bérleti díját, vagy kölcsönad egy gépet. Nagy segítség már az is, amikor egyszerűen csak érezzük az elfogadó környezet támogatását, ha van egy biztosnak tűnő hátterünk. Sokkal könnyebb úgy cél elérni, ha bennünk él a tudat, hogy ha kellene, akkor tudnánk valakihez fordulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése