2018. január 26., péntek

Kreativitást fejlesztő gyakorlatok - a life coachtól

Korábban írtam már a kreativitásról, ami korántsem csak a művészi alkotást jelenti, hanem az átvitt értelemben vett teremtést, a problémák újszerű megoldását is.
Ahhoz, hogy az élet mindennapjaiban helyt álljunk, rugalmas hozzáállásra, eredetiségre van szükség. Hogy ne sablonokban gondolkozzunk, hanem sokféleségben.
Nehezen találod meg az összefüggést különböző dolgok között, és úgy érzed, képtelen vagy a képzettársításra? Nem erősséged a fantázia és mintha kevés lenne benned a kíváncsiság? Híján vagy a játékosságnak és a jó humorérzéknek?
Hoztam most neked egy pár gyakorlatot ahhoz, hogy ez a jövőben ne így legyen.
- Hányféle dologra tudnál használni egy fadarabot? Mit tudnál kezdeni egy káposztával azon kívül, hogy megtömöd vele a bendődet? Adott egy tégla, amivel a házépítésen kívül bármit csinálhatsz – mi lenne az? Gyűjtsél megoldási lehetőségeket!
- Mi a kedvenc színed? Gyűjtsd minél több olyan dolgot, ami ilyen színű! Én a képzésen a „sárgá”-t kaptam, és a kezdeti sablonos asszociációkon (napocska, pitypang, kukorica, citrom, csibe) kívül később olyanok is eszembe jutottak, mint: somvirág, repce, sáfrány. Sőt: sült krumpli, sárgaborsó, gumikacsa… Te hogy folytatnád ezt a sort? És ha azt mondanám neked, hogy: piros? Esetleg lila, türkiz vagy narancssárga?
- Maradjunk még a színeknél… Milyen érzést, hangulatot fejez ki szerinted a szürke? Az örömöt milyen színnel festenéd le? A barna számodra higgadtságot, közönyt vagy bánatot sugall? Melyik szín jeleni a nyugalmat, és melyik a haragot?
- Ha eleged van a színekből, elgondolkozhatsz azon, milyen logikus következményei lehetnek a következő képtelenségeknek: Mi lenne, ha értenénk az állatok nyelvén? Ha a férfiak is szülhetnének babát? Ha a Nap keringene a Föld körül?
- Törd a fejed! Hogyan mesélnéd el egy vak embernek, milyen egy elefánt? Hogyan mutatnál be egy földönkívülinek egy narancsot? Egy süket embernek írd le, milyen Vivaldi „Négy évszak”-ja!
- Van olyan probléma, ami most az életedben központi helyet foglal el? Vegyél le a polcról egy tetszőleges könyvet, nyisd ki akárhol, bökj rá egy mondatra, és olvasd el! Milyen összefüggést találsz a mondat és a problémád között?
- Hasonló helyzetben segíthet a zene is. Húzz ki egy CD-t, nyomd oda valamelyik számhoz a keresőt, és hallgasd meg a számot. Milyen érzéseket kelt benned? Hogyan tudnád összekötni a zene által felébresztett gondolatokat a problémáddal?
- Jelenleg melyik az a zeneszám, ami a legjobban jelképez téged? Nem az a fontos, hogy jól tudsz tornázni Luis Fonsira, vagy ellazít Vangelis, inkább arra gondolj, melyiknek a szövege és/vagy dallama fejez ki téged a legpontosabban!
- Az interneten rá lehet keresni olyan kreativitás-gyakorlatokra, ahol különböző, nem túl egyértelmű ábrákat adnak meg, mi pedig találgathatjuk, vajon miket ábrázolhatnak.
- Olyan rajzokat is boncolgathatsz, amik nyilvánvaló optikai csalódásokat ábrázolnak. Ilyen például az a lépcső, ami önmagába fut vissza.
- Ha pedig rajzolni szeretnél, vegyél egy ceruzát a kezedbe, és firkantsd le, mit jut először eszedbe arról, hogy szerelem. És a hatalmat hogyan tudnád ábrázolni? Milyen vonalak formák születnek meg a papírodon annak a szónak a hallatán, hogy hűség, szenvedély, vagy halál? (Ehhez a gyakorlathoz semmiféle előzetes képzettség vagy különösebb rajztudás nem szükségeltetik. Nem mellesleg szerintem mindenki tud rajzolni, ha kellőképpen tud látni…).
Ugye, milyen sok lehetőség van arra, hogy kreativitásodat fejleszd? Már csak neki kell állni! Hajrá!

(Ha segítség kell hozzá, itt vagyok én, Réka, a life coach…)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése