2017. november 4., szombat

Válni vagy nem válni? - A döntésben segíthet a life coach

Bizony, nagyon sok kapcsolat eljut ehhez a vízválasztó pontig. Vajon létezik olyan férj vagy feleség, aki soha életében nem tette fel ezt a kérdést? Ha nem is hangosan kimondva, de magában elsuttogva… Mert a legtöbb kapcsolat végigjárja a klasszikus folyamatot, aminek az egyik pontja (csúcspont vagy mélypont, ki tudná azt akkor és ott megmondani?) ez a válni-nem válni szakasz.
Először ott a rózsaszín köd, a kölcsönös összetartozás érzése. Ezt nevezhetjük akár egyfajta szimbiózisnak is, amikor szinte megszűnik az „én”, és helyette lesz a „mi”. Aztán egyszer csak elérkezik az a szint, amikor újra fontossá válik az „én”. Mindkét fél igyekszik némileg visszaszerezni a függetlenségét, önálló döntéseket hozni és meghúzni a határokat.
Itt már kezdődhetnek a gondok, a túlzottan erős kötődés, a birtoklási vágy, az elengedés képtelensége egyik részről, másrészt az elszakadási késztetés, a kikacsintgatás vagy az erőszak, zsarolás, provokálás. Ha nem sikerül ezeket a problémákat időben megoldani, akkor előbb vagy utóbb eljutnak a „se vele, se nélküle” pontra.
És ekkor érdemes felidéznünk Assissi Szent Ferenc imáját:
„Uram, adj türelmet, hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni, adj bátorságot, hogy megváltoztassam, amit lehet, és adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.”
Könnyű azt mondani! Na de csinálni? Küzdjek az együtt-maradásért a végsőkig (a gyerekek miatt például, ami amúgy szerintem óriási hiba)? Vagy hagyjuk abba végleg? De mikor? Meddig lehet ezt húzni, és mitől jön el az a lökés, hogy vége?
Akik a folytatás, az együtt maradás mellett döntenek, sajnos igen ritkán cselekszenek tudatosan. Igazából beletörődnek a helyzetbe; nem elfogadás, hanem megalkuvás történik részükről. Magyarul: megy tovább az a borzalom vagy közöny, ami eddig volt, mert így kényelmes, mert nincs más, mert én már úgyse kellenék senkinek, vagy mert x évesen már úgysem fogom újrakezdeni az életemet. Ez igazából egy konzervált állapot, gyakolatilag végtelen hosszúságú állóháborúnak tekinthető (míg a halál el nem választ). Én ezt soha nem fogom megérteni, de persze én Én vagyok, te meg, aki így döntöttél: Te.
Aki pedig a válás mellett dönt, az számoljon azzal, hogy ez nem lesz egy egyik napról a másikra megtörténő változás. Ha gyerekek vannak, még kevésbé. Ha közös vagyon van, akkor sem.  Hiába gondolja az ember először úgy, hogy ő nyugiban, barátian szeretne válni (bár van ilyen ismerős pár, irigylem is őket…). Gyerek vagy vagyon esetén könnyen előtörhet az emberből az állat. Érzelmi kapcsolatról kell ésszel tárgyalni, elvileg érzelmi alapú döntéseket kell hidegvérrel meghozni. Marhára nehéz! (én már csak tudom, hiteles vagyok a témában…) Szép fokozatosan fel kell számolni a régi életünket, eltávolodni egymástól mind fizikailag, mind gazdaságilag, a társas kapcsolataink módosulásával is számolnunk kell, és mindeközben, legalábbis ideális esetben, megtörténik az érzelmi leválás is.
De vajon csak ez a két lehetőségünk van. Benne maradni a posványban, vagy radikálisan tovább lépni? Én tudok mást is… A párkapcsolat újraértékelését, a konfliktusok emberi tisztázását, ezáltal a házasság megújítását. Vagy pedig a próba-válást, ami nem biztos, hogy mindenkinél beválik, de esetleg mentőövként jó lehet. Erről majd részletesebben is fogok írni, most csak annyit, hogy az első esetekben akár az együtt maradás, akár a válás esetén a folyamat lelki feldolgozásában, az utóbbi lehetőségeknél pedig a konkrét folyamat végigkísérésében nagy segítséget nyújthat egy szakember: mediátor és/vagy life coach.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése