2017. október 31., kedd

Egy alkalom - Hogyan zajlik egy life coaching ülés?

A cím eléggé megtévesztő, hiszen egy coaching többnyire nem egy alkalomból áll, pont hogy egy hosszabb folyamat. De annyian kérdezgetik tőlem, hogy tulajdonképpen mi is zajlik egy ilyen ülésen, hogy megosztok párat a „titkok” közül.
Nehéz kiragadnom egy jellemző alkalmat. Már csak azért is, mert jómagam mindössze négy próba-coaching-gal büszkélkedhetek mindezidáig. Amelyek pont hogy nem mondhatók tipikusnak, és nemcsak azért, mert ekkor még végeztem a képzést, még csak tanultam mit és hogyan. Hanem azért is, mert ezek mindegyike egyetlen találkozás volt egy emberrel, ebbe kellett belesűríteni „mindent”, egyszer egy órába kellett beleadnom apait-anyait. És ugye a normál coaching során ez nem így történik.
Azért is nehéz egy alkalmat választani, mert a folyamat során van többféle találkozás. Mindig egy ráhangolódó, ismerkedő első beszélgetéssel kezdődik, és egy levezető, összegző, előre mutató utolsó beszélgetéssel zárul le. Azt sem lehet állítani, hogy e kettő között az összes alkalom menetrendszerűen ugyanarra a sémára épül fel.
Azért vannak elemek, amelyek rendszeresen felbukkannak a coaching során. Ilyen például a bemelegítés, a meghitt légkör megteremtése. Aztán a helyzetfeltárás, a probléma megállapítása. Megpróbáljuk megtalálni, milyen okok húzódhatnak a probléma mögött, mi annak a gyökere. Igyekszünk a két agyfélteke egyensúlyát megtartani, tehát az objektív tényekről ugyanúgy szó van, mint a személyes érzelmekről.
A coaching nem terápia. Nem igyekszik a múltban hosszasan vájkálni, csak annyiban érdekel minket, hogy az eddigi gátló tényezőket megszüntessük, illetve a korábbi sikeres megoldásokból tanulhassunk. A life-coaching sokkal inkább jövő-orientált és előre mutató. Épp ezért kulcsfontosságú része az ülésnek a cél meghatározása.
Ha megvan a cél, jöhetnek a korlátok, a fejlesztendő területek, illetve az erősségeknek az összegyűjtése, melyek a cél elérésében segíthetnek. Érdemes átbeszélni az elvárásokat, a környezet hozzáállását, az ügyfelet akadályozó, illetve támogató emberek.
Egyik kedvenc részem a folyamatból az, amikor az illető képzeletben a jövőbe utazik, és lefesti a képet a számára ideális életről. De hogy rögtön rámutassak arra, mi nem álmokban élünk és a föld fölött lebegünk, fontos, hogy reális megoldási módszereket is tudjunk ennek eléréséhez találni. A különböző lehetőségek összegyűjtése, az alternatívák átgondolása, a pozitív-negatív mérleg készítése mind fontos lépések a döntéshez.
Amikor a döntés megszületik, jöhet a gyakorlat. Meg kell tenni az első lépéseket, ki kell próbálni az elméletet a gyakorlatban. A kliens bizony kap házi feladatokat is, írásban megoldandó leckét, vagy konkrét, végrehajtandó cselekvéseket.

Ezekről a későbbiekben majd mind részletesen fogok írni. Például arról, hogyan lehet a meghitt légkört megteremteni. Meg arról is, milyen módszerekkel dolgozik a life-coach. Meg hogy milyen a jó „házi feladat”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése