2017. október 26., csütörtök

Mediátor - A life coachnig egyik ága a mediáció

A coaching egyik speciális fajtája a mediáció. A médium ugye egy közvetítő, köznyelvben a szellemvilág és a földi világ között. A média pedig a sajtó dolgozói (vagy inkább egy mögöttes hatalom) és az olvasók, hallgatók, nézők között képez hidat.
A mediátor is közvetít, méghozzá két (vagy akár több) ember között. Férj és feleség, szülő és gyerek, főnök és beosztott. Minek kell egyáltalán közöttük közvetíteni? Egy világban élnek, egymáshoz közel, hát nem tudják megbeszélni maguk a dolgaikat?
Nem! Ez a legnagyobb probléma, hogy nem. Az elmúlt időkben, egészen a közelmúltig (sőt, sajnos akár napjainkig is) ezek között a fele között alá-fölérendeltségi viszony volt jellemző. A férj uralta a feleségét, a főnök hatalommal rendelkezett a munkása fölött, a gyereknek meg apelláta nélkül azt kellett tennie, amit az anyja, még inkább amit az apja mondott.
Mára egyre természetesebb, hogy ezek a viszonyok kezdenek egyenrangúvá válni, azt azonban nem tanultuk meg az előző, hatalmi hierarchiák rendszerében nevelkedett generációktól, hogyan is éljük meg mindezt. Nem sajátítottuk el a megfelelő kommunikációt a dolgok megbeszélésére, a problémák közös megoldására.
Még a mai általános gyakorlat szerint is kétféle konfliktus-megoldási stratégia jellemző: az erőszakos akarat-érvényesítés, illetve a beletörődés, meghunyászkodás. Még azok is nehezen jöhetnek ki problémás helyzetekből, aki elhatározták, hogy ezeken túllépnek. Pedig a szándék már fél siker. A legtöbben ugyanis nem kérnek abból egy kívülálló harmadik személy jelenlétéből. Aki úgy dönt, hogy mediátor segítségét kéri, az már megtette az első fontos lépést a megoldás felé. Ez egyfajta tudatosságot jelez, amely állapotban a probléma-megoldás is jóval könnyebb.
Sajnos sokszor történik, hogy az egyik fél igazából nem is akarja ezt a hercehurcát, csak a másik cibálja oda. Tipikus eset, hogy a feleség döntése a mediáció, a férj csak úgy ímmel-ámmal egyezik ebbe bele. De legalább elmegy! Mert ha nem, akkor csak egyszemélyes coaching-ról lehet szó. Pedig mennyivel jobb, ha egy pár problémáját a két ember együtt akarja megoldani.
A mediáció több találkozás sorozata. Az elsőn és az utolsón mindenképp jelen kell hogy legyen mindkét fél. Közötte megejthetők külön-külön alkalmak is a coach-csal. Egyik érdekes technika amolyan beszélő-bot jellegű. Az egyik fél kap x időt (mondjuk 10 percet), hogy kifejtse a véleményét, azaz nála van a „beszélő-bot”. Ez alatt a másiknak tilos megszólalni! Utána ő kap 10 percet, amikor a saját véleményét közli a társával, mialatt ő szintén némán hallgatja, még ha hazugságot, vagy felháborító dolgot is hall.

Egymáshoz egyáltalán nem szólnak. A mediátor csak közvetít. Sokszor olyan vicces módon, hogy „a felesége tehát azt mondta, hogy…” (miközben a férj pontosan hallotta), és ugyanúgy ő adj át a férj véleményét a feleségnek. A végén mindenképp valamilyen kompromisszumos ((jobb esetben konszenzusos) megoldásnak kell születnie. Hogy a kettő között mi a különbség? Arról is írok majd nektek…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése