2017. május 14., vasárnap

Kommunikáció - A life coaching során javítható

Ez az, ami engem talán a legjobban érdekel a világból. Jól érzem magamat a természetben, de jól az emberek között is. Figyelem a köztük lévő kommunikációt, és másokkal is rengeteget kommunikálok, mind írásban (blog, magazin), mind szóban (azaz be nem áll a szám). Nehogy azt higgyétek, hogy nekem ez mindig megy! Különösen a gyerekeimmel szemben vannak ebben nehézségeim, hiába határoztam el, hogy az EMK-t (erőszakmentes kommunikáció) fogom gyakorolni, ez a mindennapokban sajnos sokszor lehetetlen vállalkozásnak tűnik.
Emberi kapcsolatainkat átszövi a kommunikáció. Folyamatosan információkat adunk másoknak, és kapunk másoktól. Sokszor túlzásba is eshet az ember, és túl sok mindent mond ki, vagy oszt meg magáról, pedig néha a csend sokkal többet közöl. (Ez neked is szól, Réka!) Vagy azt hiszi magáról, hogy ő nem is kommunikál semmit, pedig a testtartása vagy a gesztusai elárulják, mi rejlik legbelül.
A kommunikációról rögtön a szavak jutnak eszünkbe, holott a verbalitás kommunikációnak csak elenyésző az aránya. Sokkal nagyobb szerepe van az életben a non-verbális kommunikációnak. Épp ezért nehéz valakivel telefonon kommunikálni, ahol nem látjuk a másik mimikáját, és még nehezebb chattelni, ahol már a hangsúlyok is hiányoznak.
„Szeretlek.” Ez így leírva valamilyen képzeletet kelt az emberben. De mennyivel szemléletesebb, ha halljuk, hogy az illető érzelmektől túlcsordulva súgja, kétségbeesésében üvölti, vagy közönyösen, foghegyről veti oda a másiknak. Én még mennyit hozzátesz az információhoz egy ölelés, egy pofon, egy legyintés.
A life-coach egyik alapvető eszköze a kommunikáció. Kérdez és válaszol. Hallgatja az ügyfelet, eljut hozzá, amit az mond, de közben figyeli azt is, ahogyan mondja, ahogyan gesztikulál, mert sokszor azok közvetítik az igazságot. „Á, nem érdekel, leszarom a főnökömet!” Dehogy szarja le, nagyon is érdekli, szeretne megfelelni neki, csak közben zavarja az illető hozzáállása, viselkedése. Valamit közvetít a life-coach is, mert hiába nem ad direktben tanácsot, azért a példájával, a reakcióival csak sugározza óhatatlanul a véleményét.

Most épp az asszertív kommunikációról tanulok a képzésen. Ez az önérvényesítésről szól, ami nemcsak a szakmai, hanem a magánéletemben is nagyon jól fog jönni. Most megyek is és szépen érvényesítem érdekeimet a gyerekeimmel szemben, akik még mindig nem pakoltak el…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése