2017. május 17., szerda

Hitelesség - Enélkül nincs jó life coach

A gyerekeim múltkor megkérdezték tőlem, tulajdonképpen mi is ez a képzés, amit épp végzek. Mondtam nekik, hogy life-coach-nak tanulok, de ez igazából nem mondott nekik túl sokat. „Magyarázd meg, Anya!” – kérték. „Hú, hát, ez olyasmi, mint egy életvezetési tanácsadó, azaz segítek más embereknek az életében a felmerülő problémákat megoldani”. Erre a nagylányom amolyan igazi kamaszos pofával: „Anya, ahhoz előbb talán a saját életedet kellene rendbe tenni.” Upsz!
Valahogy bennük az a kép él, hogy ha az ember segíteni akar másoknak, akkor ő csakis tökéletesebb, az illetőnél magasabb szinten álló lehet. Szerintem pont hogy nem ez a hitelesség. Kezdjük azzal, hogy tökéletes ember nem létezik. Mindenkinek vannak hibái, mindenkinek az életében vannak olyan területek, ahol nehézségei adódhatnak. Az a hitelesség, hogy ha megmutatjuk, hogy mi hogyan kerekedtünk felül ezeken a nehézségeken. Az én életemben is volt egy csomó megpróbáltatás, probléma, és talán pont azzal tudok példát mutatni a hozzám fordulóknak, ha azt hangsúlyozom, hogy a nulláról, sőt, a mínusz nulláról is újra lehet kezdeni az életet.
Az élet sok szeletből áll. Hogyha belegondoltok, ti is bizonyára fel tudjátok osztani a saját életeteket olyan területekre, mint párkapcsolat, család (ezen belül a saját gyerekeitekkel és a saját szüleitekkel való kapcsolat), munka, hobbi, egészség testi-lelki téren egyaránt. Egészen biztos vagyok benne, hogy senki nem létezik a világon, akinek ezek a területek mind egyformán szuperül működnének minden életszakaszban. Amikor éppen jól működik a párkapcsolat, akkor a gyerekünkkel leszünk tele konfliktusokkal, Amikor éppen megtaláltuk a munkánkat, akkor meg lehetséges, hogy párkapcsolati problémák jellemzik az életünket. Soha nem fog minden ugyanúgy működni, nem szárnyalhatunk egyszerre minden életterületen, és ugyanígy van ez magának a life-coach-nak az életében is.

Szerintem az a hitelesség, hogy a life-coach nem tetszeleg a mindent tudó és mindent megmondó szerepében, hanem őszintén megmutatja életének a hiányosságait is. Nem is konkrét tanácsokat ad, hanem kérdésekkel és különböző gyakorlatokkal feladatokkal segít, hogy a hozzá fordulók saját maguk meg tudják oldani életünk problémáit. Nem kell száz százalékig tökéletesnek lenni, nekem ez mostanában a jelszavam, hanem csak épp elég jónak. Számomra ez a hitelesség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése