2017. március 29., szerda

Mit csinál a life coach?

Múltkor arról írtam, mit nem csinál a life coach, hogy nem terapeuta, és nem tanácsadó. Most pedig essen szó arról, mivel is foglalkozik egy ilyen „életvezetési segítő”.
Utazásra visz, hogy megtaláld jövőbeni önmagad. Segít, hogy életed előre mozduljon. Bátorít, hogy elinduljanak benne a változások. Segít elvinni a célodig. Aktivizálja önirányító képességeidet. Tudatosítja a benned rejlő lehetőségeket, és támogatja ezek kibontakozását. A benned rejlő gátak lebontásában, korlátozó hiedelmek átalakításában is számíthatsz rá. Elemzi vele a múltat, tudatosítja a jelent, és elvisz a jövőbe. Vele új rálátást szerzel, felismersz új szempontokat, így változtathatsz hozzáállásodon. Segít felismerni az erőforrásaidat, és megmutatja, hogyan használhatod azokat a legtökéletesebben. Gazdagítja a lehetséges viselkedési módok eszköztárát. Fejleszti intellektuális és érzelmi kompetenciáidat. Támogat a változási folyamatban. Segít a cél és az irány meghatározásában, és a célhoz vezető utak kidolgozásában. Vele könnyebben fenntartod a személyes egyensúlyodat. Segít életedet a helyes irányba terelni. Inspirál, hogy a legtöbbet hozd ki magadból.
„Csak” ennyi. Amit nem várhatsz tőle: nem fogja helyetted megváltoztatni az életedet, a lépéseket neked kell megtenned. Tényleg, mint egy igazi edző, ott sem ő rója a kilométereket és emelgeti a súlyokat. A legjobb az életet is hasonlóképpen felfogni, mint mondjuk egy bizonyos táv lefutását. Ott is vannak erőforrások, amik fejleszthetők, ott is meg kell határozni a célt, a részcélokat és azok elérési lehetőségeit. Ott is le kell küzdeni a fejekben létező korlátokat. És ott is kell egy lelkes szurkoló, aki drukkol neked a starttól a célig.

Akinek ez még mindig meglehetősen ködös, annak később szolgálok néhány konkrét módszerrel is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése