2018. május 17., csütörtök

Témák - Milyen problémákkal fordulj life coach-hoz?

Hogy milyen problémákkal fordulj life coach-hoz? 
Azt hiszem, túl általános (és nagyképű) lenne most azt írni, hogy bármivel. Pedig hidd el ez így van. Életedet érintő mindenféle téma megbeszélhető – és hiszek benne, hogy kellő hittel, kitartással, valamint a life coach segítségével megoldható. (Oké, igazad van, a mosógépedet nem fogom tudni megjavítani…)
Nézzünk most néhány jellegzetes témát, amivel az ügyfél life coach-hoz fordulhat:
Valamilyen válaszút elé került, és döntést, méghozzá megalapozott döntést kell hoznia, melyiket válassza két (vagy több) lehetőség közül. Melyik fiú mellett döntsön? Igent mondjon a lánykérésre? Költözzön el az ismeretlen, de több lehetőséget nyújtó városba, vagy maradjon a biztonságos, vidéki családi fészekben? Elfogadja-e a sok pénzzel járó munkalehetőséget a tengerentúlon? Vállaljon-e babát most, vagy halassza későbbre?
Fiatalként most indul el a nagybetűs életbe, és egyelőre csak a káoszt látja belőle. Kérdéses a pályaválasztás és/vagy a párválasztás. Tanuljon tovább vagy álljon munkába? Lehorgonyozzon egy lány mellett, vagy csajozgasson még egy kicsit? Maradjon a lazaság és bulizás vagy most már itt az ideje, hogy benőjön a feje lágya?
Életközépi válságba került, és gyökeresen változtatni akar az életén. Meg akarja újítani a párkapcsolatát, válik és/vagy új szerelme van, más munkába akar fogni, esetleg költözésre adja a fejét.
Kirepültek a gyerekei, nem tud mit kezdeni magával. Újra kell szerveznie mindent, megújítani a házasságát, és új értelmet találni életének. Új terveket akar szőni, új célokat kitűzni.
Belefáradt eddigi életébe, szeretne nyitni, kiugrásra készül. Saját vállalkozásba fogni, kiadni a felesége útját, leköltözni egy tanyára vagy körbeutazni a világot.
Van egy személyes konfliktusa valakivel, amit képtelen megoldani. Leggyakoribb személyek, akikkel konfrontálódhatsz a következők: házastárs vagy pár, gyerek (külön kategória a kamasz!), édesapa-édesanya (főleg ha még mindig kisgyereknek tekintenek), testvér (testvérféltékenység, örökösödés), a származási család valamelyik tagja, anyós-após. Főnök-beosztott, kollégák között is rengeteg konfliktus-lehetőség adódik, de a szomszédoddal is jól összeveszhetsz.
Ha nem pár- vagy csoportterápiáról van szó, hanem egyedül érkezik az ügyfél, akkor a másik fél (felek) magatartásán nem dolgozhatunk. Ilyen esetekben csakis az ügyfélre kell fókuszálni, hogy ő min tud változtatni, magán a helyzeten vagy csak a hozzáállásán (sokszor ez önmagában elég).
Van úgy, hogy megvan a hajlandóság a probléma megoldására, de az eddig jól bevált módszerek csődöt mondanak. Új eszközök megtalálására, új stratégiák kialakítására van szükség.
Az ördögi kör szindróma is jellemző: az ember hiába határozza el, hogy soha többé nem kezd ilyen nővel, nem fog belemenni hatalmi drámákba az anyósával, végre kiáll magáért és nemet mond a főnökének – és mégis újra meg újra beleesik ugyanabba a hibába. Sorra ismétlődnek meg ugyanolyan élethelyzetek, visszaköszönnek hasonló motívumok. A cél: kilépni ebből az örök körforgásból.
Szeretné megtalálni, hogy milyen lehetőségei vannak, gazdagítani akarja eszköztárát. Változtatni akar a hozzáállásán és meg akarja tanulni, hogyan lehet más fókuszból rálátni a helyzetekre.
Valójában nagyjából tudja merre az arra, de még kicsit bizonytalan. Külső megerősítésre van szüksége. Egy olyan személy kell neki, aki támogatja ebben a folyamatban.
Felborult az egyensúly az életében. Van, amiből túl sok van, és van, ami szinte teljesen hiányzik.
Olyan is előfordul, hogy valaki egy konkrét problémával fordul a life coach-hoz, de amikor mélyebben belemennek a beszélgetésbe, rögtön kiderül, hogy az igazi gond nem is azzal van, amivel jött, hanem egész mással. A problémáknak mindig megvan a gyökere, és érdemes idáig leásni, majd innen indítani a coaching folyamatát.
Ilyen meta-problémákról fogok legközelebb írni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése