2017. szeptember 19., kedd

Párkapcsolat - Ezen a területen sokat segíthet a life coach

A life-coaching az élet minden területén segítség lehet, ahol elakad az ember, legyen szó akár munkáról, akár családról. Nem tudod, milyen új hivatást válassz? Hívd a life-coach-ot! Bizonytalan vagy a gyermeknevelésben? Keresd fel a life-coach-ot! Nem megy az időgazdálkodás? A life-coach biztosan segíthet neked.
Gondok vannak a párkapcsolatoddal? Fordulj a… Biztos, hogy a life-coach-hoz? Egy megértő barátnő vállán jobban kizokoghatja magát az ember. Egy pszichológus biztosan jobban ért ahhoz, hogyan tárja fel a helyzet múltbéli gyökereit. Aztán ott vannak a párterapeuták, mediátorok, ki tudja még kik, akik mind-mind azért dolgoznak, hogy a párok boldog kapcsolatban éljenek.
Akkor mégis miért van olyan sok vacak házasság? Miért annyira szánalmasak a férjek és elviselhetetlenek a feleségek? Miért gyötrődnek annyian a „se vele, se nélküle” ördögi spirálban?
Sokak nem látnak más alternatívát, mint vagy benne maradni a posványban, vagy elválni. De a posványt vajon nem lehetne esetleg virágzó kertté varázsolni? Kevesen tudják, hogy kell. Bekerül egy kapcsolatba két eltérő személyiség, és a kezdeti időszak rózsaszín ködén túl, amikor a mi-korszakot újra felváltja az „én és én” időszaka, nagyon nehéz nekik megtalálni a közös nevezőt. Vagy küzd az ember, hisztizik, ordít, hogy őt mint egyént elfogadja a párja, vagy beletörődötten feladja énjét, és belesimul az elvárásokba.
Mintha nem is lenne más választás: adsz erődön felül, mindent megteszel a közös célokért, vagy elkülönülsz, de akkor megvan a veszélye annak, hogy végleg elfelejted, milyen is párként együttműködni. A legideálisabb persze az integrált személyiség, aki közösségbe is akar tartozni, és közben meg tud maradni egyéniségnek is, de az ilyen ritka, mint a fehér holló.
Sajnos jól párt választani kevesen tudnak. Ott az érzelmi fellángolás, a szexuális vonzalom, és olyan jól lehet vele beszélgetni is az élet nagy dolgairól… Mindez önmagában azonban nem garancia a sikeres párkapcsolatra. Főleg, hogy sokan érdekből vagy menekülésből, esetleg mások elvárásainak való megfelelésből választanak valakit.
Amikor azt olvassuk az apróhirdetésekben, hogy „hozzám hasonló társat keresek”, nem biztos, hogy nyerő az elvárás. Az azonos vallás vagy politikai nézet előny lehet, de attól, hogy a másik is Fideszes vagy fradista, vajon jó lesz férjnek/feleségnek is? Egy szexis nő feltétlenül csak dögös férfi párja lehet? Döntően fontos ez a mindennapok során? Amúgy is, hány olyan párt akad, ahol eszméletlen csinos nő oldalán ronda férfi áll (most tekintsünk el az anyagi érdekektől)? Vagy olyat, ahol bomba férfi mellett finoman fogalmazna nem igazán bomba nőt találunk (lásd. pl. Pierce Brosnan töltött galamb nejét). Lakhatunk egy faluban, dolgozhatunk egy munkahelyen, járhatunk egy templomba, ettől még nem lesz sikeres a párkapcsolatunk.
Összekeverjük a szerelmet, vagyis inkább az szerelemről kialakult idealizált képet a valósággal. Túl sokat várunk el, és közben keveset dolgozunk magunkon. Aztán jön a sok viszály, vagy a jéghideg közöny.

Lehetünk újra boldog pár? Maradhatunk együtt? Vagy elválhatunk szeretetben-békében, ha kell? A life-coach igenis segíthet ebben, és más párkapcsolati problémák esetén is. Később a párkapcsolat szakaszairól és a „válni-nem válni” témakörről is fogok nektek írni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése