2017. szeptember 5., kedd

Művészet és coaching

Nemrégiben a kreativitásról írtam nektek, és arról, hogy a kreativitás nemcsak alkotást jelent, hanem egyedi problémamegoldást is. De ha már alkotás, akkor onnan egyenes út vezet a művészetekig.
A művészet pedig nemcsak amolyan l’atr pour l’art létezhet, hanem eszközként is fel lehet használni. Közismert, hogy a gyógyításban, a fogyatékkal élők, a szenvedélybetegek vagy a börtönlakók körébe micsoda eredményeket lehet elérni a művészeti eszközök segítségével. Ugyanígy a coaching-folyamat során is alkalmazhatunk különféle művészeti technikákat.
Az „Art-coaching” az emberek kreativitásközpontú fejlesztése. Segítségével növelhető a személyes hatékonyság és az önismereti tapasztalatszerzés. A művészeti coaching segítségével hatékonyabban tudunk kommunikálni, és konfliktusokat megoldani.
Coaching során jól lehet művészeti eszközökkel orvosolni a „burn out” szindrómával, azaz a kiégéssel vagy alkotói válsággal küzdő embereknél. Vagy olyan helyzetekben, ahol valaki állás nélkül, szabadúszóként kíván tevékenykedni. Kreatív csapatmunkában dolgozók körében is jól alkalmazhatóak ezek a módszerek. És olyan vállalkozóknak is ajánlhatóak, akik saját magukat akarják menedzselni. .
Most összeszedtem nektek néhány konkrét esetet és azokra alkalmazható technikát:
- Ha valaki nagyon lámpalázas, ennek leküzdésére felidézhet számára kellemes, megnyugtató művészeti élményt vagy alkotást
- Ha ellazult állapotban hallgatunk hangszeres komolyzenét, az segíti a kreatív problémamegoldást
- Belső feszültség feloldható lendületes, expresszív alkotó tevékenység során (pl. Írd ki magadból!)
- A tánc amellett, hogy testedzés és szórakozás, kiváló terápia és meditatív szellemi tevékenység is egyben
- Egy mozifilm vagy színházi előadás egyrészt kikapcsolja elménket, másrészt a szituációkba való belehelyezkedés a hétköznapi emberi kapcsolatainkat javíthatja
- A pszichodráma-módszer cselekvésen alapul, és az eközben érzett érzelmek tudatosításán, így kiválóan fejleszti a személyiséget és az önismeretet
Különböző művészeti ágak összekapcsolása még hatásosabb lehet. Például festmény készítése hallott zene alapján, grafika megzenésítése, zene eljátszása vagy eltáncolása, stb.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése