2017. július 10., hétfő

Hat kalap - Egyik kedvenc life coaching módszerem

Nagyon jó módszerről tanultam a képzésen nemrégiben, ami bizonyos szempontból játék, bár annak a véresen komoly fajtája.
Az elnevezése, „Hat kalap”, illetve a jelképek következetes használata egyfajta csintalankodásra készteti az embert, miközben sorsdöntő lépéseket tesz meg életútján.
Vannak emberek, akik mindig a józan ész alapján döntenek, másokat pedig rendszerint a szívük vezérli elhatározásaik meghozatalában. Akadnak olyanok, akik folyton borúlátóan szemlélik saját életüket, de olyanok is, akik még a legvacakabb helyzetben is képesek az élet napos oldalát nézni. Az emberek nagyobb csoportja a múltban tanult minták, az eddig jól bevált módszerek alapján cselekszik, ám vannak úttörők, akik nem riadnak vissza formabontó megoldásoktól sem.
A „Hat kalap” módszer alapja a párhuzamos gondolkozás. Az emberekben különböző viselkedési és gondolkodási módok mind megvannak, de persze van, amelyikre hajlamosabbak vagyunk. Ilyenek a tipikusan optimisták vagy pesszimisták, az agy-emberek vagy a szív-lények.
A módszer segítségével adott pillanatban egyféle szemszögből tudunk vizsgálni egy problémát, így az eltérő gondolkozású emberek mindegyikének szempontjai érvényesülhetnek.
Jelképrendszere szándékosan mesterkélt, hiszen képzeletben felvesszük a fejünkre a különböző színű kalapokat, így mindig más szemszögből tekintünk a helyzetre, más módszerrel nézzük meg az adott problémát. A „Hat kalap”-ot lehet külön-külön, de párhuzamosan is futtatni, a lényeg, hogy a folyamat során végig következetesen alkalmazzuk. És, csakúgy, mint az életben, egyszerre csak egy kalap lehet a fejünkön!
Nézzük hát a különböző színű kalapokat:
- A Fehér kalap objektív, ez felelős a tényekért, a száraz információkért.
- A Piros kalap viszont erősen szubjektív, övé az érzelmek, érzések, megérzések világa.
- A Fekete kalap óvatosságra int, ellenvetései vannak, ő a biztonsági játékos. Felhívja a figyelmet a nehézségekre, a kockázatokra.
- A Sárga kalap ezzel szemben az örök optimista. Ő az előnyökre, a megoldásra fókuszál. Derűlátó és céltudatos, segítségével pozitív szemmel tekinthetünk a jövőbe.
- A Zöld kalap az igazi újító, aki a jobb és eredményesebb megoldásokat keresi. ő a változtató, a felfedező. Kreatív és rugalmas, szívesen kísérletezget. Kimozdít a megrögzült mintákból, javaslatokat tesz a cselekvésre. Ez egy provokatív „kalap”, ami szokatlan nézőpontból láttatja a helyzetet.
Ha az ember csak önmagában beszélget, akkor igazából elég ez az öt kalap is.

- Ha többen vannak, akkor szükség lehet a hatodik kalapra, a Kékre. Ő a menedzser, aki a stratégia alkalmazását segíti, a folyamatot irányítja, szervezi. A gyakorlatban a kék kalapot a Life Coach „viseli”. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése