2019. január 2., szerda

Mától fogva ünnepélyesen fogadom…


Legalább egyszer mindenki tesz ilyen-olyan fogadalmat. A többség újévkor, mert ilyenkor valahogy könnyebb célokat kitűzni. A mostani cikkemben ahhoz adok tippeket, hogyan tűzz ki magad elé célokat – ezáltal hogyan legyen nagy az esélyed arra, hogy a fogadalmaidat be is tartsd.
- Viszonylag kisebb célokat tűzzél ki magad elé, amiket könnyebb betartani. Így nagyobb lesz a sikerélmény, könnyebb a kitartás.
- De azért ne legyen a cél TÚL könnyen teljesíthető, mert az nem jelent kihívást. Kelljen az eléréséhez bizonyos erőfeszítés.
- Sokan azt felejtik el kitalálni, hogyan érjék el az adott célt. Ha van egy hegycsúcs, odarepülhetek helikopterrel, de megmászhatom gyalogosan is. Egyáltalán nem állítom, hogy a helikopteres módszer a legüdvözítőbb, hiszen a cél elérésében sokszor maga az út a legszebb. Ha visszagondolsz azokra a napokra-hetekre-hónapokra-sőt, évekre, mire sikerült bizonyos céljaidat elérni, úgy érzed, nem volt szükség a sok akadályra és nehézségre? Aligha hiszem, hogy így vélekednél. Minden gyümölcs annál édesebb, minél többet kell érte nélkülöznöd, fáradoznod.
- Konkrétan fogalmazd meg a céljaidat, ne túl általánosan. Legyen benne az, egészen pontosan mit szeretnél elérni. Alapfokú nyelvvizsga szeptemberben. Valahogy így.
- A pontosításhoz kellenek a számok is. Dátum, hogy mit mikorra akarsz elérni. Rendes határidő, feljegyezve. Kilók száma, amitől meg akarsz szabadulni, oldalak száma, amiket le akarsz fordítani, kilométerek száma, amelyeket meg akarsz tenni utazásaid során, vagy amelyeket le akarsz futni.
- Más egyéb adat is jól jöhet a pontosításhoz. Ha új párt szeretnél magadnak, írd fel, melyik társkeresőre iratkozol fel. Ha továbbképzed magadat, legyen benne a fogadalmadban az is, melyik iskolába iratkozol be.
- A fogadalmaidba avass be legalább egy embert. Ha például a barátnőd tudja, hogy fogyózol, akkor rád szólhat, hogy ne vedd meg azt a sütit a cukrászdában. Vagy ha a férjednek elmondod, hogy online angoltanfolyamba kezdtél bele, akkor ő vigyázhat a gyerekekre, míg te a szobában tanulsz.
- Lehet több célod, de egyszerre mindig csak egyre összpontosítsál. Persze futhat párhuzamosan több program az életedben, például járhatsz nyelvtanfolyamra és közben belekezdhetsz egy diétába, de ezek ne üssék egymást időben.
- Az is lehet, hogy írsz egy komplett listát, és sorszám szerint mész végig rajtuk az év során. Jó ötlet például, ha minden hónapra van egy adott célkitűzésed.
- Ha mondjuk egy tízes listát készítesz, ne csak egy jellegű fogadalmakat írjál bele. Az életed sokféle területét fedjék le a terveid. Pl. hivatás, tanulás, család, párkapcsolat, egészség… Így minden területre jut majd legalább egy fogadalom.
- Ha ki is tűztél egy célt, tarts ki mellette, de ne a végletekig. Felesleges ragaszkodnod hozzá, ha úgy érzed, egyszerűen nem megy neked. Pl. kitalálod, hogy lefogysz, és ehhez futni kezdesz. Aztán rájössz, hogy ezt nem neked találták ki. Ne ragaszkodj a futáshoz, de továbbra is tarts ki a fogyás mellett, mondjuk úgy, hogy fitness-bérletet veszel vagy átváltasz az úszásra.
Sok sikert kívánok újévi fogadalmait megvalósításához! Boldog új esztendőt!
(2018-ban több mint 5.500-szor olvastátok a blogomat. Célom 2019-re, hogy legalább ugyanennyiszer nézzétek meg posztjaimat.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése